Ett av Sveriges mest hänförande sagoslott är Läckö slott som ligger i Lidköpings kommun i Västergötland. Slottet är numera öppet för allmänheten och där finns mycket att se och göra. För den som kommer sjövägen finns en liten gästhamn att tillgå precis utanför det vita slottets murar och en bättre utsikt är svår att finna.
En befäst borg
Läckö slott är vackert placerat alldeles invid vattnet på Kållandshalvön i Vänern och strax norr om Läckö slott tar Kållands norra skärgård vid. En gång i tiden var Läckö slott en enklare borg som bland annat ämnade skydda området från attacker från sjösidan. Den var alltså befäst och tros ha bestått av en så kallad skansmur som inneslöt ett fåtal hus. I själva verket anses det ha varit en biskop från Skara, Brynolf Algotsson, som lade grunden till den skyddande borgen redan år 1298.
Borgen blir till slott
Som många andra slott har Läckö slott sett skiftande ägare, där det dessutom har varit ebb och flod i slottets omvårdnad. Under vissa tider har det varit i ett miserabelt skick medan det under andra tider har frodats. De som starkast förknippas med Läckö slott är släkten de la Gardie, efter det att greve Jacob Pontusson de la Gardie tog över slottet år 1615 och började göra stora förändringar. År 1654 var det greve Magnus Gabriel de la Gardies tur att göra sina förändringar på slottet och det sagoslott som vi känner idag är till stor del denne greves verk. Det är även han som ligger bakom liksom slottskyrkan.
Ett slott för allmänheten
Idag ägs Läckö slott av den svenska staten och det är ett populärt turistmål. På slottet finns mycket att uppleva för hela familjen och alldeles i närheten finns både café och restaurang liksom trevliga boendemöjligheter.