Sverige är ett avlångt land med en lång kust. Utefter denna kust finns flera skärgårdar utspridda. Det är inte bara Stockholms skärgård, som kanske är den mest kända, och säkerligen den största och mest besökta av dem. Det finns även skärgårdar i de stora insjöarna i landet.

Skärgårdarnas betydelse

 

En skärgård är en samling öar, kobbar och skär i olika storlekar. Det som med ett internationellt ord kallas för en arkipelag. Historiskt sett har skärgårdarna varit viktiga platser för jakt och fiske. Det myller av små vikar och grynnor som finns i skärgårdarna har varit viktiga yngelplatser för våra matfiskar och även viktiga platser för många fågelarter att föröka sig på. Skären och fisken är också viktig för sälen.

Förr bodde det fiskare, och andra som levde av vad naturen gav i skärgården. Senare dök det upp viss havsrelaterad industri, som båtvarv och marinor, men skärgården avfolkades mer och mer. Under 1950- och 1960-talen ökade istället andelen sommargäster drastiskt i våra skärgårdar. Allt sedan Saltkråkan visades på TV första gången, drömmer många personer om ett litet sommartorp i skärgården. Detta sug efter det mysiga skärgårdshuset har paradoxalt nog möjliggjort för många öbor att kunna bo kvar i havsbandet. De hyr helt enkelt ut sina gamla sjöbodar och uthus som sommarstugor. Behovet är rtörre än utbudet och därför har många, med hjälp av byggvaror från Buildor, byggt friggebodar, och numera även attefallshus, för att kunna hyra ut till fler.

Under 1970-talet ökade antalet fast bosatta i skärgårdarna igen genom den gröna vågen. Det var den rörelse som ville fly miljöproblemen i storstäderna och komma ut på landet. Genom den utflyttningen räddades många samhällen från total avfolkning. Skolor fick öppna igen och en del butiker kunde leva vidare. Genom dagens möjligheter till distansarbete tack vare Internet kan man förvänta sig att fler människor kommer att försöka bosätta sig permanent i skärgården.

Andra betydande skärgårdar

Bohusläns skärgårdar på västkusten är viktiga resmål för sommarturisterna. Utanför Bohusläns kust finns det flera skärgårdar. De namnkunnigaste av dem är Fjällbackas, Marstrands, Strömstads och Tjörns skärgårdar. Söder om dessa skärgårdar finner vi Göteborgs skärgård. Kännetecknade för skärgårdarna på västkusten är att de inte är lika ö-rika som många av skärgårdarna på ostkusten med sin landhöjning.

På sydöstkusten hittar vi Blekinge och Karlskronas skärgårdar. Många av öarna här har broförbindelse och till många av de övriga finns färjeförbindelse. Utanför Smålandskusten finner vi lite av skärgårdssveriges doldisar. Här ligger bland annat Misterhults, Oskarshamns och Tjust skärgårdar. Den senare, utanför Västervik, är väl den av Smålands skärgårdar som upplever mest turism.

Utanför Östergötlandskusten finns Gryts och Sankt Annas skärgårdar. Upp mot Södermanlandskusten finner vi bland annat Nyköpings, Oxelösunds och Trosas skärgårdar. Norr därom kommer den svåravgränsade Stockholms skärgård, som sträcker sig långt upp längs Upplandskusten.

I Bottenhavet finns bland annat Haparandas, Kalix, Luleås och Sundsvalls skärgårdar. I Sveriges, och EU:s, största insjö, Vänern, finns Kållands, Lurös och Mariestads skärgårdar. Även i stora delar av Vättern och Mälaren kryllar det av större och mindre öar. Vill du besöka Sveriges alla skärgårdar saknar du inte fritidsproblem under många år.