Värmdö är Sveriges sjätte största ö, och ligger i Stockholms inre skärgård, i Nacka kommun (den västligaste delen av ön) och Värmdö kommun (där majoriteten av ön ligger).

Värmdö är på många sätt en slags hållplats på väg ut från centrala Stockholm och skärgårdens många öar – den stora ön är ett slags mellanting mellan fastland och skärgårdsö, och erbjuder många vägar ut mot de mindre öarna i Stockholms skärgård.

För de som föredrar att ta bilen ut i skärgårdsmiljön är Värmdö till exempel ett utmärkt alternativ, av flera anledningar. Det finns först och främst goda vägförbindelser ut till Värmdö, men kanske ännu viktigare är att det finns parkeringsmöjligheter när man väl kommit fram, för de som vill lämna bilen för att ta en båt vidare ut i skärgården. Dessutom erbjuder Värmdö kommun gratis uppladdning för elbilar vid fyra laddstolpar som står vid Hemmesta vägskäl. Om man kör en elbil behöver man med andra ord inte vara orolig för att man ska bli fast ute på ön, och inte kunna köra tillbaka in till stan. Laddningsmöjligheterna blir allt fler i Stockholm och Sverige generellt, och om man funderar på att skaffa en miljöbil finns det med andra ord inget bättre tillfälle att slå till.