Den perfekta utflykten i en av Sveriges inlandsskärgårdar är Lurö i Lurö skärgård. Lurö är en relativt liten ö, där det endast finns en bofast familj, men som befolkas under sommarmånaderna. Till Lurö reser du enklast med Luröbåten.

Det går ypperligt att endast åka över dagen för att vandra på Lurös mysiga stigar. Ön har inga vägar så besökaren får en äkta naturupplevelse. Under sommaren skeppas boskapsdjur över till ön så att de kan gå på sommarbete samtidigt som landskapet hålls öppet. Därtill finns det gott om vilda djur, exempelvis har både rådjur och älgar simmat över till ön.

På ön finns goda övernattningsmöjligheter med ett gästhärbärge som är associerat med Svenska Turistföreningen. Att förlägga en konferens till Lurö är populärt tack vara enskildheten och öns möjligheter. Där finns bland annat en restaurang som serverar fisk från Vänern, kött från skärgårdsområdet liksom bär och svamp från skärgårdsöarna. Att hyra bastuflotten med dess vedeldade badtunna i samband med detta brukar vara ett populärt alternativ.