Många drömmer om att ha sitt eget lilla paradis i skärgården. Men även om man inte har en stuga på en skärgårdsö kan man återskapa känslan av den svenska skärgården genom sin inredning.

Många sommarstugor (inklusive skärgårdsstugor) har det gemensamt att de är små, vilket betyder att man har en begränsad yta att jobba med. Kanske är det därför som vitt är en så dominerande färg i svenska sommarstugor, eftersom det får rum att se större ut. En annan fördel med vitt är självklart att det reflekterar mycket ljus, och vi svenskar älskar som bekant ljus.

Med en vit bas är man relativt fri när det gäller färgsättningen av rummets detaljer. Många svenska hem går i gråskala, men i sommarstugorna tar vi gärna ut svängarna lite, till exempel genom att plocka in växtmönster och blommönster som påminner oss om sommaren. Ett annat vanligt tema (som verkligen minner om skärgårdslivet) är det marina temat, med inredningsdetaljer som vackra snäckskal, fiskmönster och kuddar med ankare.

Det är också vanligt att man vill efterlikna en rustik eller lantlig stil i sin skärgårdsstuga eller sommarstuga, till exempel genom att ta in material som ofärgat linne och naturmaterial som trä och sten. Andra väljer en mer romantisk touch på den lantliga stilen, som drar åt shabby chic-hållet. Om man vill hitta inspiration till sådan lantlig inredning ska man gå in på Laliving.se.