Man kan inte bortse från att Sverige har flera vackra skärgårdar. De består av små och stora öar som ligger på olika ställen, olika långt bort från land. Detta gör att Sveriges alla båtentusiaster har stora möjligheter att se olika miljöer och öar. Men det finns också en del nackdelar med skärgården, möjligheten att få sjukvård till exempel.

Att bli sjuk eller skada sig på en ö

Om man har otur att bli sjuk eller råka ut för en olycka ute på en ö kan tillvägagångssättet vara lite olika. Om man har en egen båt och läget inte är allvarligt kan man ofta på egen hand ta sig in till fastlandet för att få hjälp. Om man befinner sig på en lite större ö kan man också ha tur att det finns en sjukstuga eller liknande dit man kan ta sig.

Om man befinner sig långt från land eller om det handlar om liv och död kan det vara klokare att ringa 112 och få ut en ambulanshelikopter eller läkarbåt som direkt kan behandla på plats. Transporten vidare till sjukhus går sedan betydligt snabbare.

Om man är ute i Stockholms skärgård har man tur att både båt och helikopter med sjukvårdsutbildad personal finns närheten men så är det förstås inte i till exempel mindre skärgårdar i de södra delarna av Sverige. Där får man i många fall förlita sig på att man själv kan ta sig till fastlandet, eller på att sjöräddningen ska kunna rycka ut om något händer.

Tandvård ute på en ö

Ute i skärgården finns det inte tillgång till tandvård. Om man slår av en tand eller drabbas av tandvärk måste man alltså snabbt ta sig till en tandläkare stockholm eller annan tandläkare på egen hand. Tandvärk kan tillfälligt lindras med värktabletter tills man kommer in till tandläkaren. Om man slår ut en tand och inte kan ta sig till tandläkare förrän ett par dagar senare är det ofta ingen idé att spara tanden. Man har max ett dygn på sig för att tanden ska kunna sättas fast igen.

Ha alltid med första hjälpen

Om man ska ut i skärgården och vet att man ska vara borta flera dygn bör man alltid ha med sig ett första hjälpen kit. I detta bör man ha material för sårvård, till exempel sårtvätt, kompresser och plåster. Det är också bra att ha med tryckförband, en mitella och kanske även några elastiska lindor. Med enkla hjälpmedel kan man lägga om sår och linda stukade handleder och fötter innan man kommer till professionell hjälp.

Ju längre ut i skärgården man ska, och ju längre man ska vara borta, desto större första hjälpen set behöver man generellt sett. Det kan vara bra att rådfråga på apoteket eller liknande.