Stockholms skärgård med dess charmiga skärgårdssamhällen, karga klippor, svalkande bad, skärgårdskrogar och fantastiska naturupplevelser är ett paradis som varje år besöks av ett stort antal människor.

 

Packa picknickkorgen och ta en härlig dagsutflykt till någon av de vackra öarna eller bo kvar över natten på ett av skärgårdens alla vandrarhem, värdshus och hotell. Enklast tar du dig ut med Waxholmsbolaget som trafikerar Stockhoms skärgård med många turer under högsäsong. Det finns även möjlighet att ta sig runt mellan öarna med hjälp av taxibåtar eller med snabba RIB-båtar.

Flest båtturer går det naturligtvis under sommarhalvåret, men det går även bra att ta sig ut i skärgården året runt. På vintern finns dessutom möjlighet att ta sig runt med svävare.

För den som tillbringar längre tid i skärgården under somrarna, är fast bosatt eller bedriver en verksamhet på någon av öarna kan man beställa sjöfrakt från flera olika fraktbolag som till exempel Fraktus, som hjälper till med att frakta ut större saker från fastlandet ut till öarna.

Oavsett om du vill njuta av lugnet på en solvarm klipphäll eller ta del av det livliga krogliv så har öarna i Stockholms skärgård något för alla. Här tipsar vi om tre av de mest populära öarna i Stockholms skärgård.

1. Sandhamn

Ungefär en och en halv timmes båtfärd från central Stockholm ligger denna pärla som lockar

besökare året runt. Sandhamn är en historisk plats med mycket att uppleva. Här hittar du långa vackra stränder där du njuter av lugna bad för att sedan ta del av det livliga nattlivet på ön. Sandhamn passar även bra för den som är intresserad av att vandra och en stor del av ön består av små stigar och vackra vindpinade skärgårdstallar.

2. Möja

Möja är en av de största öarna och tillhör mellersta Stockholms skärgård. Här är ungefär 300 personer bosatta året runt och det finns bland annat en skola för de bofasta samt butiker, restauranger och ett skärgårdsgalleri. Miljön på Möja har en mycket charmig karaktär. Hyr en cykel och ta dig runt på ön eller hyr kajak och se ön från vattnet.

3. Grinda

Grinda är en skärgårdsidyll med både sandstrand och vackra klipphällar att bada från. Här kan man lära sig att klättra i berg och det finns fina promenadvägar och kajaker att hyra Missa inte att besöka Grinda Värdshus. Här finns möjlighet att ta en kopp kaffe i solen, njuta av en god måltid eller varför inte stanna kvar över natten.