Norrbotten har en vacker skärgård som passar bra att besöka sommartid. Runt Haparanda och Kalix hittar du många öar med långa stränder. Vissa kan du ta dig ut till med mindre färjor och andra med egen båt. Du kommer genast märka att där uppe är vattnet mindre salt när du badar.

Det finns en hel del öar där du kan hyra stuga om du vill spendera dagarna med att fiska och njuta av ljuset. För i Norrbottens skärgård går solen inte ner sommartid. En speciell känsla att kunna sitta uppe i ljuset natten lång. Norrbotten har också en speciell tradition av hemslöjd. Säregna vävnader och mattor med en mycket speciell teknik. Gillar du mattor är Norrbotten intressant. För här kan du lära dig om röllakansteknik, som även kallas röllakan. Tidigare användes tekniken mest för att väva gobelänger. Nu används tekniken ofta för att göra speciella vävda mattor i ull. Vanliga motiv i Norrbotten är naturmotiv men även religiösa.

Vilka öar får du inte missa?

Är du intresserad av hemslöjd och gillar att äta god mat i kombination med vackra stränder är Seskarö din ö. Du kan enkelt ta dig till Seskarö med bil tack vare att det finns broar som förbinder ön med fastlandet. Här finns såväl camping som affärer och all annan tänkbar service. Sommartid kan du hitta gårdsloppisar där du kan fynda hemslöjd. Har du tur kan du hitta hemvävda mattor skapade genom röllakansteknik.

Malören ligger utanför Kalix och är inte riktigt lika lättillgänglig som Seskarö. Du måste ta en båt ut och boka i förväg. Malören är en ö som är mycket säregen i sin utformning. Här kan du med fördel övernatta och förundras över den lilla skillnaden mellan hav och land. Tänk på att boka i god tid då det är ett mycket populärt resmål sommartid. Det går också att resa till Malören vintertid, vilket är en speciell upplevelse. Då kan du få åka skoter ut på den tjocka isen. Tänk på att det kan bli riktigt kallt så packa ned dina allra tjockaste vinterkläder.