När du hör ordet skärgården vad tänker du då? För dina tankar dig till västkusten eller till Stockholm? Det är de två ställena de flesta förknippar med ordet, men eftersom Sverige är ett land med lång kust så finns det skärgårdar på många andra ställen, bland annat i Blekinge och Kalix. En skärgård är som bekant ett generellt ord på en samling av öar och inte bundet till ett särskilt område. Den skärgård detta inlägg ska handla om är den som finns i Ångermanland och området kring Höga Kusten. Ett arkipelag med många spännande öar i ett område som är klassat som ett världsarv. Den mest kända ön i skärgården är Ulvön, eller öarna för det är egentligen två stycken. De heter södra och norra Ulvön för att vara korrekt eftersom de skiljs åt av ett smalt sund. På de två öarna finns flera sevärdheter men mest känd är Ulvöhamn, ett fiskeläge beläget på den norra ön.

Fiskeläget i Ulvöhamn

Den norra ön är det mest liv och rörelse på. Det finns flera fiskelägen på Ulvön och de grundades på 1500-talet. De berömda “Gävlefiskarna” hade monopol på havsfiske så många fiskelägen kring Norrlandskusten uppkommer under denna era och de på Ulvön är inget undantag. Ulvöhamn är det största och den som användes mest och i området finns både kapell och kyrka. Kapellet byggdes redan 1622 och är väl värt ett besök. Det var de rika mängderna med fisk som gjorde att bebyggelsen tog fart och att folk bosatte sig på öarna. Än i dag är öarna kända för sin fisk, nämligen surströmming. En gång i tiden producerades mängder av surströmming på öarna men nu för tiden är det små lokala producenter. Däremot grundades surströmmingsakademien i Ulvöhamn och de håller årligen hov, och givetvis är det surströmming på menyn. Under sommaren lever Ulvöhamn upp och det finns möjlighet att bo på hotell eller stugor. Även i de charmiga små fiskebodarna finns det möjlighet att bo. Givetvis serveras surströmming på de lokala restaurangerna om du vill prova.

Populära bodar i vacker natur

I dag är det inte många bofasta som bor på öarna. Det rör sig om kanske 40 personer på norra ön. På somrarna däremot är det full fart och det myllrar av turister och sommarboende på öarna. De gamla fiskebodarna är omgjorda till stugor och är väldigt dyra att köpa. Bodarna får inte byggas om hur som helst och det är hårda regler som gäller. Det finns krav på allt från obligatorisk ventilationskontroll till färgval. Att Ulvön är en populär sommarort är inte konstigt för Höga Kusten med dess landhöjning är unikt och ger en spektakulär omgivning. På norra ön finns ett naturreservat som heter “Stormyran” som är värt ett besök. Missa inte heller de härliga sandstränderna som bjuder in till bad. Den södra ön som besöks av färre människor har också flera sevärdheter. Ön har mest använts till betesmark för boskap men det har även bedrivits gruvdrift. Det finns även ett naturreservat att besöka som finurligt nog heter “Södra Ulvön”.