Om du är i Göteborg av någon anledning och älskar havet, är det mycket värt att åka ut på en tur ut i skärgården. Den består av ungefär trettio stycken mer eller mindre kända öar. Exempelvis kan du åka ut till Brännö, Vrångö, Hönö, Styrsö eller Donsö. Även om du inte har egen båt finns det bra allmänna kommunikationer med färjor till många av öarna året runt. Den bofasta befolkningen består av cirka 5000 personer. Under sommaren lever öarna upp, servicen förbättras och det anordnas många trevliga arrangemang och aktiviteter. Båtarna åker också fler turer under sommaren. Södra skärgården är ett genuint levande skärgårdssamhälle utan bilar. Det är lätt att njuta av miljön i den speciella skärgårdsnaturen, vandra och upptäcka ställen där du kan njuta av att bada, fika eller shoppa. Vill du ta dig ut till någon av öarna gör du det lättast från Saltholmen eller från Stenpiren inne i stan.

Var varsam i havsmiljö

Det vimlar av fantastiska sevärdheter i Göteborgs södra skärgård, såsom sköna naturmarker, pittoreska fiskelägen och charmiga kyrkor. Det är härligt att vistas på och vid vatten, men när man tar sig ut till en här fantastiska naturen är det viktigt att ha respekt för havet. I närheten av Donsö krockade för en tid sedan fyra personer i en gummibåt med en båt. En cirka tio år gammal flicka blev förd till sjukhus med ambulanshelikopter. En förundersökning rubricerad vårdslöshet i sjötrafik inleddes av polisen. båtolyckor är lätt hänt och då är det bra med ett fungerande samhälle där hjälpande instanser, som exempelvis polis, sjukvård, sjö- och flygräddningen, snabbt kan vara på plats och förhindra att en olycka blir till en katastrof. Just vid denna olycka skedde just detta: den rätta hjälpen kunde ges till de inblandade. De som inte var skadad kunde snabbt transporteras i land med en räddningsbåt. Förhoppningsvis kunde de inblandade hantera olyckan bra så att det inte blev några större komplikationer och att dessa människor kunde njuta av skärgården och öarna vid ett senare tillfälle.

Ha respekt, men fortsätt leva

Det betyder att det ändå, trots riskerna är relativt säkert att färdas i den underbara skärgården. Kunskaper om hur man beter sig på sjön är heller inte dumt att ha och är inte heller tungt att bära. Med hjälp av rätt utrustning och kännedom om båt- och sjöliv kan man ha en mer avslappnad attityd och njuta av den salta brisen medan man vistas på vågorna. Blir man sugen på att tillbringa lång tid i den södra skärgården och kanske köpa en egen båt eller ett riktigt unikt hus på en av öarna kan man finansiera det med hjälp av Enklare.se som har kunskap och erfarenhet om just de frågorna. Oavsett vad du nu bestämmer dig för ska du inte dra dig för att göra flera turer till just den här underbara delen av Sverige, som är som ett riktigt Bohuslän i miniatyr. Vilket du än föredrar, folk- eller naturliv, så hittar du det här i ett behagligt livstempo.