Från Stockholm avgår många båtar

Att luffa runt i Stockholms skärgård är en perfekt semester för barnfamiljen. Öarna ligger tätt och resorna behöver inte bli långa, samtidigt som de olika öarna bjuder på olika karaktär Från Stockholm avgår många båtaroch upplevelser. Med ett öluffarkort är du fri att vara spontan. Många turer avgår från Strömkajen utanför Grand Hotel i city, vilket gör det enkelt för dig som reser till Stockholm med tåg eller buss att ta dig vidare ut i skärgården. Välj mellan en dagstur, en helgutflykt eller att luffa runt under flera dagar. För ett barn är en sommarsemester i Stockholms skärgård med båtturer, bad och glass minst lika exotiskt som en resa till Kanarieöarna. Det är lätt att glömma vilka fantastiska pärlor vi har här på hemmaplan.

Det finns en del att tänka på för att barnen ska få en så bra upplevelse som möjligt. Förskolebarnet tycker att det är ett äventyr och vill ha sin egen ryggsäck med några favoritleksaker, ritblock och pennor och kanske några pixiböcker. Det är smart att packa något som barnet kan sysselsätta sig med, ifall det blir långtråkigt på båten eller om det regnar någon dag. De minsta barnen kan bli trötta i benen och då är det klokt att ta med en smidig sittvagn, till exempel en från Britax som har vagnar för olika behov och tillfällen. Myggmedel och plåster är ett måste på sommaren. Packa gärna med en omgång barnkläder mer än vad du tror behövs, för plötsligt har barnet landat i en vattenpöl eller spillt glass över hela tröjan. En flaska med vatten och en liten matsäck är alltid bra att ha med sig när energin tryter eller när väntan på middagen blir lite längre än det var tänkt. Frukt, grönsaksstavar eller majskakor brukar de flesta barn gilla. Passa på att köpa färska jordgubbar när det är säsong.

Äventyr i skärgården

Barn älskar att leka utomhus

En sommar i skärgården är något alldeles extra, oavsett hur ni väljer att bo. Vill ni komma nära naturen kan ni tälta, men det finns också vandrarhem eller stugor att hyra och på vissa öar lite lyxigare boenden som hotell eller bed and breakfast. På Grinda finns barnvänliga stränder och en lanthandel. Möja har fina promenadvägar och där kan man hyra cykel och kajak. På Fjäderholmarna finns det många aktiviteter för barnen, såsom teater och ett piratskepp att leka i. alla barn ska ha chansen att uppleva Stockholms skärgård och därför är öluffarkortet gratis för barn upp till sex år. Med många turer att välja på, olika slags boende och öar med olika karaktär är det enkelt att skräddarsy en semester som passar just er. Det är smidigt att resa direkt från centrala Stockholm. Ta gärna med en flytväst till de mindre barnen, om ni kommer att vistas på bryggor och klippor. Några smarta knep för en lyckad semester är att packa med mellanmål, ta med en smidig vagn till minsta barnet och att ha några böcker eller lite ritpapper med om det blir långtråkigt på båten.